Wednesday, January 7, 2015

Derma Darah di Miri


Assalamualaikum & hi semua!

Entri pertama tahun 2015. Sudah hampir seminggu berada di Miri sejak kembali dari cuti akhir tahun. Apapun, kita masih bersedih atas bencana banjir yang melanda Pantai Timur penghujung 2014 yang lalu. Semoga para mangsa kuat dalam menghadapi detik2 sukar ini.

Cuti dipanjangkan seminggu. Taklah terisi mana sangatpun (bonus belum masuk, kehkeh), sekadar cuci mata di Bintang Mall dan Permaisuri Mall sahaja.

Cuma malam semalam terfikir untuk menderma darah. Kali terakhir bulan 5 tahun lepas. Kesibukan kat sekolah memang buat lupa nak buat banyak perkara!

Pagi tadi aku Google website Hospital Miri. Telefon sana tanya pasal derma darah. Staff tu kata datang sebelum 12.15 tengah hari  dan tutup pada 4.15 petang.

Sampai hospital sekitar 11.30 pagi. Parking dekat tempat parking biasa sebelah kiri tu. Masuk ikut pintu depan tengok pelan hospital. Mudah saja. Cari tabung darah, pasti dekat2 kat situlah. Malas nak bertanya, hehe.

Satu yang menarik sebenarnya, penderma darah boleh terus pandu ke arah kanan hospital. Ada tempat letak kereta yang dah dikhaskan untuk para penderma. Alihkan saja kon-kon yang ditulis untuk penderma tu.

Ruang derma darah juga sangat selesa, staff yang ramah2 belaka. Hari ni laju saja darah aku keluar. Mungkin sebab rasa selesa tu lah.

Selesai derma, diorg bagi sekotak air  dan satu kupon makan yang boleh dituntut kat kafeteria hospital. Hehehe. Bagusnya, sebab kalau di Hospital Seremban, diorang bagi roti + milo saja.

Apapun, aku nak ajak korang kat Miri ni derma darah, sebab bukan semua orang boleh derma darah. Sementara badan sehat takda penyakit, sumbanglah darah tu untuk orang yang memerlukan. Tak payah tunggu ada program derma darah kat shopping mall. Ramai org, beratur panjang lagi. Baik ke hospital kalau ada waktu terluang.

Sebarang pertanyaan, boleh hubungi Tabung Darah Hospital Miri: 085-416657

Aku sertakan beberapa gambar menarik yang sempat aku snap tadi:

Tempat letak kereta khas untuk penderma

Waktu operasi. Sabtu, Ahad dan cuti umum tak buka okay!

Kerusi yang sangat selesa

Show off sikit haha

Sekejap aje dah kembung 

Kita bagi darah, diorg bagi kupon. Stiker juga macam biasa! ;)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...