Thursday, March 11, 2010

Program Simfoni Kasih & Kebudayaan AT58


Salam n' hye all!

:) Kepenatan semalam masih terasa. Sengal2 di tengkuk. Lenguh2 di kaki. Tapi, kepuasan dalam hati masih segar. Masih kembang rasanya. Alhamdulillah, program pertama yang menghimpunkan ahli2 Persatuan Pengajian Malaysia berakhir dgn jayanya.

Untuk pengetahuan semua, program ni dirancang seminggu sebelumnya. Yup! seminggu! seminggu untuk program yang melibatkan Dekan, Timbalan Dekan, Ketua Jabatan, pensyarah2... phew~ can make it??? Utk pengetahuan semua, tarikh program ni asalnya dirancang untuk majlis anugerah dekan. Tapi, program anugerah dekan hanya dibenarkan setahun sekali dan terpaksa dibatalkan. Jadi memandangkan persatuan banyak menangguh program2, maka difikirkan perlu untuk dibuat satu program. Maka bermulalah perancangan untuk program Simfoni Kasih ni.

Jawatankuasa program dipilih. Uruskan tempat, makanan, persembahan, logistik, publisiti, pendaftaran, pendek kata semuanya! Semua bagi komitmen! Dipendekkan cerita, sampailah masa malam program berlangsung. VIP mula sampai. Dekan, Dr Ibrahim Hashim VIP yang mula2 sampai. So, terbukti di sini Dekan FSSK memang supportive dan komited.

Pembukaan majlis seperti biasa, lagu Negaraku dan lagu Ibu Kandung Suluh Budiman, kemudiannya persembahan sajak perpaduan yang melibatkan kaum Melayu, Cina, India, Bumiputra Sabah dan Sarawak. Sajak yang membuatkan semua berfikir tentang realiti sebenar perpaduan. Kalau individu tu mampu berfikir... :)

Ucapan Pengarah Program, saudara Ghazali dan kemudiannya ucapan Dekan. Gimik persembahan menyusul dgn persembahan silat oleh Jan dan kawannya. paluan gong 3 kali menandakan rasmi sudah program malam itu.

Persembahan pertama- tarian Taming Sari. Ijam, Mat Nor dan geng-geng tarian UPSI mempersembahkan tarian yg unik. nampak mcm ada elemen jawa. walaupun nampak kurang sharp, tp Ijam mmg terbaik malam tu. memang pakar tarian dia ni. :)

Persembahan kedua- Tarian Kipas. Kisah di sebalik persembahan ni, diorg dapat kabar buruk sehari sebelum persembahan. Baju yang nak dipinjam tak ada. Phew. Ada yang hujan gak la. :p Sian adik2 manis tu. Tapi, status MAHAsiswa tak halang diorg drp meneruskan persembahan. "problem is temporary". Masalah tu dapat diatasi. Tabik kat diorg sebab sanggup kuarkan duit sendiri beli kebaya. Bukan murah tu. :) Persembahan yg cun oleh gadis2 yang cun~ congratz!

Persembahan ketiga- Tarian Banghra. tarian kaum Sikh. Tarian ni paling menggamatkan auditorium. Sangat2 menghiburkan. Aku paling suka tgk mamat yg chubby2 tu. Semangat dia menari. Semangat + komitmen sungguh. Walaupun terjatuh, dia wat mcm takde benda yang jadi. Thumbs up utk dia! Thumbs up untuk Hero, Heroin dan yg lain2 gak. Tak kering gusi kawan2 tgk diorg.

Persembahan Keempat- Tarian Mangunatip. tarian etnik Bumiputra Sarawak. Tapi aku tatau suku kaum apa. Gemasty kawan aku kata muzik dia muzik Bidayuh. Gimik tarian buluh. Hebat diorg lompat2 celah buluh yang dilaga2kan. Phew. skali tersepit, huhuhu. Tarian ni penuh dengan aksi. Lepas main buluh (siap tutup2 mata lagi) diorg panjat buluh, aksi pusing2 atas buluh yang diletak kat perut. Ada yg kecut perut tengok. Great job dari diorg.

Persembahan Kelima- Kumpulan nasyid jemputan; Menhaj. Wan Rabbani leader kumpulan ni. Memang suara mcm Arwah Ustaz Asri pun. Influence Rabbani di situ. 2 lagu dipersembahkan. Tak kurang hebat kumpulan ni malam tadi.

Persembahan keenam- tarian RhaRha. Tarian kaum India. Aksi yang tak boleh lupa, sorg rakan kita tergelincir masa letak kaki kat speaker. Alamak~ satu dewan gamat. Tak menjadi aksi Rajinikandh aka Padayappa. Tapi, semua pun terhibur gak. Semua bajet dalam filem Tamil n Hindi. ;p

Persembahan terakhir- Dikir Barat. Tak perlu diperkenalkan lagi kumpulan dikir ni. Semua dah kenal. Kalau bertanding dalam UPSI, memang johan aje. Kat luar pun diorg yang wakil UPSI. :) Timbalan Dekan pun khusyuk je menonton persembahan diorg. Cun!

Aku tak dapat nak hayati sangat tiap persembahan. Trima kasih banyak buat Faizal (exco akademik) yang tolong rakam setiap persembahan. Aku tak dpt duduk sebab nak pantau mcm2. Seriesly, banyak masalah di sebalik program ni. Masalah utama... Masa! :) Haha. Tapi, dengan gabungan Jawatankuasa yang mantap, selesai semua masalah.

Masalah yg paling hebat malam tu. Pengangkutan. Memang awal2 lagi dah dimaklumkan kepada HEP. Minta bas paling akhir jam 12 tgh malam. Tapi khabarnya pakcik driver tu kerek gila. Tak bole consider. Yup, dealing with dumb + idiot tak guna nak marah2. Dia mintak kami bayar dia personally then only dia antar. so, jalan penyelesaian terakhir, semua pakat panggil kwn-kwn yang ada kereta dan hantar ke kolej. Paling ramai Kolej Zaaba dan Kolej Aminuddin Baki. En. Nizamuddin sendiri hantar 2 trip. Thank En. Nizam! Semua selesai tak lama kemudian. Thanks to Raziq aka YDP MPP sebab turun padang dengar masalah rakyat juga.

Secara ringkasnya, majlis mantap. Persembahan menghiburkan, tak ada komen tak baik dari para VIP. Senyum aje dgr khabar gembira drp Zali. FYI, Dekan sepatutnya ada acara pukul 10.30. Tapi sampai majlis selesai beliau tetap stay. :) we'll, u all faham kan!

Akhir kata, Thanks kepada yang membuatkan majlis ni berjalan ikut perancangan. Thanks buat yang sokong dengan datang memeriahkan majlis. Thanks utk para pengkritik yang hanya tahu cari bahan untuk tembak persatuan, tapi tak pernah cuba bagi buah fikiran. Anda hanya menambahkan semangat kami. Thanks to all!

Alhamdulillah~

3 comments:

iniiqa said...

siapa yang 'hujan' dlm tarian kipas?
eisy,,,,abg zul nak kena niy....

fadly amzar said...

sapa yang hujan? mungkin org yang sedang tersenyum sendiri kenangkan hujan tetiba turun tht day. ;p hahaha

iniiqa said...

nasib baik abg tak mention nama.
kalau x.....
meeting post mortem nnt ada orang nak bawa cili skali.

hehe.
=p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...