Thursday, February 7, 2013

Semangat berpengakap di SMK Lutong

Assalamualaikum. Hi all~

Lambat sehari untuk share dgn u guys cerita ni. Tapi masih tak terlambat untuk berkongsi satu kisah hapy yang berlaku semalam. Well, point utama nak di'hightlight'-kan dalam entri kali ni ialah pengakap kat my skool, tapi nak tambah satu lagi story yang berlaku pagi semalam. Pagi semalam ialah giliran aku menyampaikan ucapan motivasi semasa perhimpunan. Awal2 lagi Penolong Kanan Akademik dah ingatkan supaya tak lupa nanti. No problemo. Make it short, aku share cerita rakyat Burma. Tajuknya "The Old Alchemist". Apa kisahnya? Korang boleh tengok kat sini. Alhamdulillah. Ada bantuan dari sorang junior. Comrade LMP datang membantu untuk touch up sikit sebab dia cikgu BI. ;p Yang buat aku senyum pagi semalam, lepas perhimpunan tu, ada sorg cikgu datang sapa sambil kata "i really like your story Zul". Wahhh, berbunga2! hehe. Summore, pagi tadi masa perhimpunan tingkatan 5, Penolong Kanan HEM gunakan proverb yang aku selit semalam dalam ucapan dia. "Success is a ladder you can't climb with your hands in your pocket" :)

Ok. Enuff with motivational talk. Petangnya pulak, event yang aku tunggu2. Perjumpaan Pengakap!!! :D Yeahha! Pasukan unit beruniform yang paling ramai ahli iaitu 200++ dan aku saja guru yang ada ilmu pengakap. Sangatlah challengging. Nak tak nak, aku kena buat sistem base/stesen untuk buat aktiviti. Alhamdulillah, student2 form 6 aku sangatlah boleh diharap. 30 minit sebelum perjumpaan, dengan pantas aku ajar diorang serba sedikit apa pengisian perjumpaan kedua ni. Even benda basic, tapi penting sebab ni la asas pengakap. Persetiaan, undang2, ikatan asas, logo pengakap & sejarah pengakap.

Majoriti pengakap having fun! Ada la beberapa muka yang nampak mcm poyo aje, tapi lumrah la kan? 200 orang, ada yang join sebab terpaksa. Yang memang true scout, korang telah buat hati aku berbunga2. Mata aku berkaca2! hahha. Terima kasih sebab minggu ni tak ada pengakap kena tahan masa perhimpunan. Terima kasih sebab pakai uniform beramai2 masa perjumpaan walaupun sebelum ni korang dibenarkan pakai baju t + seluar sukan aje. Pengakap sekarang nampak lebih gagah! :D Well, PK Ko pun berapa kali gak aku tengok usyar2 dari jauh, hehe. Takpa. PBSM pegang Sarawak... Jangan risauuuu. ;p

Okay, last but not least, perjumpaan ditutup dengan lagu yippi yeayyy. Tepuk pengakap + persetiaan. Will wait more from you guys next! :D

Stesen belajar undang2 pengakap

Persetiaan + logo pengakap

Simpulan + ikatan. They love this!


Mengimbau sejarah pengakap.


Hilangkan penat di Kg. Pengkalan. :D~




1 comment:

Riuki said...

aku pun pelajar smk lutong,kau kelas mana :D selamat berkenalan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...