Thursday, April 7, 2011

Microteaching


Assalamualaikum n hye all~

Kongsi dengan korang pengalaman microteaching semalam. Tak larat mahu post malam tadi.

Kami kumpulan yang hujung-hujung. Nombor 17. Buat tajuk pasal Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Rancangan Pengajaran Harian (RPH) untuk subjek Kaedah Pengajaran Pengajian Malaysia ni dah siap lebih awal. Persediaan untuk mengajar je tak buat-buat. Banyak sangat benda yang nak dihadap. :D

Set induksi yang kami gunakan ialah gambar yang dilukis atas kertas mahjong. Kebanyakan pelajar lain gunakan klip video. Pada aku, lebih baik gunakan keadaan yang betul-betul berlaku kat skolah nanti. Tak buat satu slide pun. Guna marker dengan papan putih aje.



3 jam juga nak siapkan gambar ni. Moral of the story: Last minute job is the best! hahaha. Dapat la tidur 3 jam lebih kurang.

Secara keseluruhan, p&p berjalan lancar. Biasalah, belum ada pengalaman jadi guru lagi. Kelemahan itu pasti ada. Apapun, belajar dari kesilapan dan tambahkan teknik mengajar dalam diri. :)

Terima kasih buat kawan-kawan yang sama-sama bantu jawab soalan, respon dengan pengajaran aku dan berdisiplin dalam kelas ;p. hahaha.

6 comments:

CikNiza said...

hahahha..bes ko nye microteaching semalam..alal2 encik nizam..hehehhe :p
tredmark encik nizam --> bace paper sebelum masuk claz sy
hehhehe :p

fadly amzar said...

haha~ terima kasih. Ko pun guna pesanan tu nanti masa mengajar nanti. :) So, cikgu pun akan dididik untuk sentiasa berinformasi ;)

CikNiza said...

hehhehe...okeh2...aku akan gune stail encik nizam nanti..hehe..bg student respek kat kte..tp papepun, ckgu kne tau hal2 semase lebih dr student..

fadly amzar said...

agree! :)

Muhazz Leen said...

rugi tak tgk cikgu zul mengajar. tak ada video ke nak share ;p

fadly amzar said...

Hahaha. Rugi ke? :p Nanti aku ajar ko Cik Muhazlina. Ko nak topik apa? Aku prefer politik. :D kahkahkah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...