Sunday, August 23, 2009

Kelapa Punya Cerita


Salam n hye~ ;)

Hari kedua Ramadhan. Actualy nak post somthing pasal puasa semalam. Sempena 1st day Ramadhan. Tp smalam sangat bz~ terawih. watched premier league (MU menang besar!!! hehehe). so, story bawak bawah la.

Kepada yang tak tahu lagi, evry ramadhan family aku akan meniaga. (actualy memang meniaga pun hahaha). cuma nak fokus meniaga Ramadhan jek utk post ni.


Kami meniaga air utk buat bebuka. memang ramai gak tahun ni yg jual air. tp, memasing punya rezeki lor. hehe. alhamdulillah regular customer masih ramai. SETIA~ ;) in fact, diorg memang akan merindui air kami sebab rasa yg shiokkkk. tak caya meh datang try. ;p

Daya tarikan utama ialah air kelapa. previously tak de masalah bekalan kelapa. huhu. tapi, tahun ni pembekal kami tak dapat nak supply. takde tukang panjat. all those indonesian workers dah dihantar balik. perghhh. HOW???

Semua pun tanya mana nak dapat kelapa muda. utk 1st Ramadhan, bekalan dapat kat satu kedai buah kat area Teluk Kemang. sebiji RM1.60.Pergh! normaly RM1.20 paling mahal. cekik darah!!! tapi disebabkan kena ada gak air kelapa utk penuhi permintaan regular customer, beli gak la. hehe. sehari paling sikit pun 30-40 biji gak la diperlukan.

So, pagi tadi kena cari bekalan pulak. Ada satu supplier kat area Bukit Pelandok. Tp, the prob is... normaly diorg da ada pelanggan tetap. takmo jual kat pembeli tak tetap. Tp alhamdulillah. ada sorang apek ni nak jual kelapa muda dia kat kami. dapat la dekat 80 biji. lepas la utk 2-3 ari. hopefuly. and alhamdulillah jugak dapat supplier baru. yeah. Usaha mesti sampai dapat. Allah mesti bantu punya. ;)

Ramai gak tak dapat beli air kelapa td. yeap. tak ramai yg jual air kelapa. kat bazaar Ramadhan ni pun kami je yg ada jual nampaknya. Tp other signature pun best. Air Mata Kucing. tak tipu punya. hahaha. Ukiran kat tembikai pulak kami punya trademark. yg dah biasa beli sure kenal. siap ada bebudak mintak bawak balik. kakakaka. lpas 3 ari sure lembik. hahahahaa. ;p


Insya Allah aku gerak balik ke Tanjung Malim lpas sahur. 5.30 kena gerak dah. kul 8 ada kelas. hahaha. Mintak selamat aje perjalanan. Insya Allah~

5 comments:

<< s| tED| >> said...

pasar ramadhan di mana> teluk kemang? bagan pinang?

fadly amzar said...

desa permai, lukut. "cahaya suria"
dekat dgn skola menengah teknik PD

iliani said...

slamat berniaga u!!! =D

*kempunan* wah2 XD

fadly amzar said...

Tq!Tq!
Kempunan u yek. haha. go n find watermelon. buat jus. utk berbuka. ;p

juz kawaii said...

watermelon yg chomeyy~
mau2!! ^___^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...