Sunday, April 4, 2010

The Amazing Race Varsity @ UM


Salam n' hye all~

Ahad. Pagi ni badan sakit2 kesan perjuangan di KL semalam. Hahaha. Memang kenangan yang tak dapat dilupakan.

Semalam team aku (Fresh Koffin) mewakili UPSI utk Amazing Race Varsity di UM. Kami sampai di UM hari Jumaat malam (jalan yang boleh tahan jem).

Event start pagi Sabtu lepas senamrobik dan sarapan sandwich. First task, buat sampan guna kotak, bawa sampan ke seberang tanpa berjalan atas lantai kolam. Sepul berjaya berenang dan bawa perahu kami tanpa tenggelam.

Kemudian berlari ke stesen LRT Universiti. Zaidee berada di hadapan dan aku jerit "CM!!!". Semua dah selamat sampai kat stesen lrt dan masing2 tunggu LRT. Dalam LRT aku tanya balik. "ko beli tiket pergi CM kan?" "Aku beli KL Sentral". "Warghhhhhhhhh" Kami terpaksa turun kat KL Sentral dan berlari ke arah Central Market. Phew. Agak jauh dan penat.

Sampai di CM, dah agak ramai yang sampai. Task: Warnakan bendera M'sia. Yang tak bestnya, petugas kat situ poyo + tak mesra sungguh. Dia suruh aku ambik alatan sendiri, aku ambik. Then masa aku nak tarik lukisan bendera, dia jerit. "sini!" "sini!" ambik kat tangan dia. Cittt, tadi suruh aku ambik. Bengong punya Ah Soh!

Lepas tu kami diarah ke Masjid Jamek. Ada yang guna putra LRT, padahal dekat blkg CM tu aje. Kat Masjid Jamek ni la spoil. Kena penalti sejam. Task dia mengingat 20 tempat2 bersejarah di M'sia dalam 10 saat. Then tulis balik dalam susunan yang betul. Satu pun tak betul. Satu salah penalti 3 minit. Hahahaha.

Next: Stesen Hang Tuah. Depan Penjara Pudu. Task: Cari 3 orang berlainan bangsa, sama2 lafaz Rukun Negara depan petugas. Tak ambil masa yang lama untuk cari orang. Tapi semua Melayu yang aku dapat. Cuma luck kami. Sorg tu muka cina. Hahaha. Sampai2 untuk berikrar, mamat yang pakai baju Melayu + tanjak (konon2 Hang Tuah) tu buat muka bengis n kata "awak tak menepati syarat!" aku balas "Memang nak berlainan bangsa. Sorg Melayu, sorang cina dan sorg Bumiputera Sabah!" (hahahaha. Aku bagi alasan baekkk) Dia tak bole kata apa dah. DONE!

Next: Bukit Bintang depan Maybank. Lari jugak. Tak mau buang masa tggu monorel. Task: Jual sekeping "Power Bar" dengan harga RM10. Phew. Terus aku approach sorg tourist (white people la). "Excuse me sir, could u pls help us to complete our task by buying this power bar for 10 ringgit?" sambil buat muka merayu2. hahaha. Dia senyum. Kuarkan duit (siap jatuh2 duit dia. Dia bayar RM10! Yay! tu kenangan paling best sebab org pertama diapproach berjaya selesaikan misi! Petugas kat situ senyum aje. hahahaaha. :)

Nest: Ke Medan Tunku. Task: Ajak orang makan dengan RM10 tadi. Berjaya ajak sorg lelaki yang tgh dating dgn awek dia kot. Dak Uitm. hahaha. Dia kata dia baru aje makan td. Tp, dia mau bantu juga. Thanks bro!!! Makan la dia sekeping roti canai... Hahaha.

Next: KLCC. Naik Monorel, berhenti kat Bukit Nanas. Lari ikut Jalan Ampang. Sampai di Petrosains, selesaikan task. masa ni kami dalam top 5. Team no 3, 4 dan 5 sama2 bersaing. Kat dalam petosains tu la. aktiviti satu2 kumpulan aje bole buat. kna tggu. Damn!

Selesai kat KLCC, berlari ke stesen LRT untuk ke UM balik.

Yes, memang pancit. Sampai UM, ke tasik. Ni lagi masalah. Alatan flying fox tak cukup. Ada yang cut queue jugak. Well, tak dpt nak kata apa la. Aku dan Syah buat flying fox, Zaidee dan Saiful berkayak.

Next: Ke depan Dewan Tunku Canselor. Task: Makan roti perancis 2 batang. Sebotol air sahaja diberi. Phew. Mula2 makan tu rasa kejang rahang aku. Then aku tuang air kat dlm roti tu. Bagi lembut. Phew. Tgh penat2 kena makan. Sepul pun tgh injured. huhu

Next: Anjung Asuhan Jepun (betul ke tu?) Task: Kira getah dalam telur yang dikacau dlm botol. 78 getah! Betul! Tu last task.

Berlari2 anak ke arah garisan penamat. Sampai2, serahkan bukti tugasan dan resit untuk tebus balik duit yang diguna bayar tambang LRT. Tanya "kami no. berapa?"
"no. 6" warghhhhhhhhh~

kami sampai lewat +- 10 minit daripada team yang dapat no. 5. hadiah sampai tempat kelima sahaja. huhu. Tak rezeki. Tapi pengalaman berharga!

Lepas tu kami ke One Utama hiburkan diri dgn menonton movie... :)

Seronok!

4 comments:

-orang kecil- said...

korang memang bersemangat!
dari upsi sanggup datang..
act AAJ tu ambang asuhan jepun.

-orang kecil- said...

tenq2..hehe

JohnMax said...

That is a good experience we have. :)

fadly amzar said...

yeahhh! can make frens oso :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...