Monday, April 5, 2010

Lamb's Kitchen~


Salam n' Hye all~

Isnin adalah hari tanpa kuliah untuk aku semester ni. Biasanya, kalau tak ada apa2 program aku akan balik ke rumah keluarga di PD. Tp, disebabkan hujung minggu lepas aku menyertai Amazing Race Varsity di UM, maka tak dapat le balik PD.

Malam semalam aku dan Zaidee shopping barang keperluan dapur untuk seminggu ni. Rancangnya malam td untuk makan tengahari hari ni nak masak sup tulang. Semua keperluan dah dibeli. Tinggal nak beli tulang, carrot, kentang, daun bawang dan daun sup.

Pagi tadi kami ke pekan Tg. Malim. Hajat di hati nak beli tulang dan daging. Tapi, sampai2 aje, tak nampak pun kelibat daging. kambing ada la. Terpaksa tukar plan. "kita buat sup ayam aje la." Beli la ayam kat sorg pak haji ni. Yang penting, part dada! hehehe. Part lain tak bole masuk la kecuali dada atau kepak. Tanya le pak haji tu tak ada daging ke ari ni. Dia pun kata ari ni tak ada nampaknya daging sembelih. Esok rasanya ada. Nak wat mcm mana. Tak rezeki makan daging.

Sampai2 aje di rumah, maka bermulalah aktiviti di Lamb's Kitchen. Matlamat untuk makan tengahari: Sup ayam dan sambal bilis :)

Potong-potong bawang, halia, daun sup & daung bawang semua... campak2, tumis2, tuang2 dan... Siap! memang menyelerakan~ Teringat aku kat Mama kat PD. Saling tak tumpah supnya mcm yg Mama masak. :) (kinda miss my Mama lorrr~)

Nasi pun dah masak, jom makan!!!

Burrppppp~ Alhamdulillah :D kenyang.

Rezeki Allah untuk aku tengahari ni. Malam nnt tak tau lagi. Well, berkongsi resepi masakan aku tadi.

SUP AYAM Lamb's Kitchen (3-4 orang)

Bahan-bahan:
1/4 ayam (aku suka dada! ;p)
1 paket sup tulang adabi (ada bunjut + rempah2 mcm kayu manis,cengkih dll)
2 batang carrot (hiris)
2 biji kentang (potong 4)
minyak masak
garam
serbuk lada putih
daun sup dan daun bawang sesedap rasa
bawang goreng

Bahan tumis (ditumbuk/kisar):
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
0.5 cm buah pala

Cara memasak:
Panaskan minyak dalam periuk.
Tumis bahan-bahan yang ditumbuk/kisar bersama2 rempah yang ada dalam paket sup tulang. (tak termasuk bunjutnya)
Setelah naik bau dan agak garing, masukkan ayam dan air kira2 10 cawan.
masukkan garam dan serbuk lada secukup rasa.
tutup periuk. Masak dengan api sederhana kecil.
masak lebih kurang 45 minit.
Akhir sekali masukkan kentang dan carrot
Siap!!! :)

cara hidangan:
Masukkan daun sup & daun bawang yang telah dihiris ke dalam mangkuk.
Tuang sup.
Tabur bawang goreng.

Sup ayam sudah boleh dinikmati!!!
(sedap digandingkan dengan sambal kicap atau sambal bilis. Yang penting ada sambal!)
Kalau aku la, makan tak bersambal mmg tak lengkap. :)

Ok, selamat mencuba~ ;)

2 comments:

iniiqa said...

sup ayam lamb's kitchen rupanya.
masa tgk gambar tadi, ingatkan sup daun saderi.

hehe..

nak sikit.
nanti masakkan iqa plak ey?

fadly amzar said...

ayam itu tersembunyi di bawah daun2 tersebut. :)

hahaha. Well, bertuah sungguh la sesapa yang dapat merasai masakan dari lamb's kitchen. :D

Ada berani ka mau rasa? Iqa punya pasal nnt tambah satu bahan rahsia (mcm magic potion la. XD hahaha)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...